Desembre 2022 mes passat mes següent
Dl Dm Dm Dj Dv Ds Dg
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
 
 
Capella
Interior Capella
Interior Capella
Interior Capella
Interior Capella
Interior Capella
Interior Capella

El CITA, passat present i futur de la masia de Can Camp

 
El CITA implica la rehabilitació d'un dels indrets amb més història del municipi: la masia de can Camp. Aquesta casa, referenciada per primera vegada al segle XIII, va viure al llarg de la història moments de gran esplendor, especialment durant la gestió del Sr. Sebastià Torres i Planas, un dels seus propietaris.

Deshabitada des dels anys 80, la masia experimentà un procés continu de deteriorament que culminà en un incendi que afectà molt greument part de l'edificació (que fou enderrocada a l'any 2006).

EL CITA recupera, ara, l'antiga capella, la qual s'ha habilitat com a centre de recepció de visitants i espai expositiu. Els patis exteriors disposen, també, d’uns jardins temàtics amb plafons interpretatius. Les voltes del segle XIX, formaran part de la darrera fase de restauració de l’equipament.

El CITA, ens permet descobrir el patrimoni del nostre municipi (masies, torrents, recs i rescloses, ermites i aplecs, pous de glaç...) i ens ajuda a entendre la història del nostre poble i la identitat de la seva gent.

El CITA permet fer una immersió al passat i al present de l'Ametlla a través dels elements instal·lats a les dependències de l'antiga masia, on conviuen de forma harmònica el passat, el present i el futur de l'Ametlla gràcies a l'ús de les tecnologies de la informació i la comunicació. 

QUE ÉS EL CITA
El Centre d’Interpretació del Territori de l’Ametla (CITA) és una aposta de l’Ajuntament de l’Ametlla del Vallès per a fomentar el coneixement i l’estima de la història, la cultura, les tradicions, la memòria històrica, la flora i la fauna.

Des del CITA es vol fomentar el coneixement de l’Ametlla tant a nivell cultural, històric com del medi natural. El CITA és un recurs i una eina d’estudi molt valuosa de l’Ametlla. Amb l’objectiu de dotar el projecte d’activitats i recursos es proposa dinamitzar el CITA, fomentant el coneixement de l’exposició permanent, del contingut dels interactius a les pantalles tàctils i dels 5 itineraris de l’Ametlla.
Així com visites guiades, tallers, cursets, seminaris, xerrades…

El CITA és pioner en diversos aspectes però un del més rellevants és treballar per a la difusió del primer Museu de la Carta postal de l’Estat de l’Ametlla del Vallès que es pot consultar des de la web del CITA on es recullen més de 7.000 postals del Cercle Cartòfil de Catalunya.

El Centre d'Interpretació de l’Ametlla del Vallès forma part del equipaments municipals i esta destinat a la recerca, conservació, difusió i gestió del patrimoni de l’Ametlla del Vallès. El seu màxim objectiu és oferir als ciutadans l'oportunitat d’entendre i d'identificar-se amb l’Ametlla i amb tot allò que l'ha anat conformant, donant resposta a les necessitats culturals i educatives de la vila, a partir d'un espai que pretén ser un centre viu i de referència per al patrimoni i la identitat col•lectiva, entesa en un sentit ampli i integrador per a tothom. Pretén donar a conèixer l’Ametlla des d’un punt de vista local als habitants del propi municipi, a nivell comarcal, i d’arreu de Catalunya.

El CITA vol promoure el coneixement del patrimoni de l’Ametlla en el sentit més ampli, mitjançant el suport tècnic i administratiu, compaginant la preservació dels valors històrics, culturals, naturals i la promoció d’activitats que comportin una dinamització socioeconòmica.

El CITA està ubicat l’antiga capella de Can Camp, que ha estat rehabilitada i en un futur es preveu rehabilitar l’edifici de les Voltes per ser emprat com a sala polivalent per a exposicions, aula de tallers, xerrades, conferències, cursos i sala per a les entitats. A més, d’un petit espai de magatzem.

A més compta amb un magnífic parc amb un hort mediterrani i un hort amb hortalisses amb llavors originàries o no modificades.
Cal afegir, els 5 itineraris que s’ofereixen: les masies i els refugiats, les fonts, els arbres monumentals, la muntanya mitjana i la ruta modernista.

A banda, l’equipament consta de dos interactius en una pantalla tàctil amb els dvd de la memòria històrica i dues pantalles tàctils amb els punts d’interès de l’Ametlla, el museu virtual de la carta postal de l’Ametlla i la pàgina web del CITA.

CAPELLA DEL CITA Té uns 50 metres quadrats aproximadament de superfície, repartits en un mateix espai. Compta amb una exposició permanent d’eines del camp i dos plafons explicatius sobre dos dels personatges més rellevants de la població, com són el poeta, Carles Sindreu, i el periodista, Eugeni Xammar.

Des del Centre d'Interpretació de l’Ametlla es treballa per tal d'oferir als centres educatius recursos pedagògics que els permetin apropar als alumnes al seu entorn més proper. Sempre amb el patrimoni històric, cultural i natural com a eix central que concorda el rigor històric amb el gaudi.

Des del CITA es vol potenciar l'activitat cultural un cap de setmana o dos al mes. A més d’altres activitats, visites o itineraris que es puguin fer entre setmana. Per aquest motiu, s´ha elaborat un programa d’activitats que pretén ser un reclam per a tot tipus de públic, tant familiar, com de joves o gent gran. Aquest programa consta d'un seguit d'activitats, perquè grans i petits aprenguin junts de manera lúdica i divertida.

Dins del programa del CITA on es facilita informació dels itineraris de que es disposa a l’Ametlla. S’organitzen visites guiades d’aquest itineraris. Són molts els itineraris que amb el CITA com a punt de sortida o arribada té l’Ametlla del Vallès. Hi ha 5 itineraris, d’aquests 4 ens portaran per senders i camins ben senyalitzats a l’abast de tots els nivells i edats, on descobrirem indrets desconeguts i paisatges de gran bellesa, si som afortunats amb atenció, uns bons prismàtics i desplaçaments silenciosos es poden observar magnífics exemplars de la fauna autòctona. I on també podem visitar les nombroses fonts del municipi, els majestuosos arbres monumental, la muntanya mitjana i la ruta de les masies i els refugiats. El ventall d’itineraris és molt ample, i en funció de les ganes i condicions físiques de cadascú ens permet triar excursions que van des de mitjanes i llargues caminades, fins a tranquil•les passejades familiars. Podem conèixer la plana agrícola, frondosos boscos i torrents i la variada flora.

La tasca del CITA ha estat i ha de seguir sent la recerca exhaustiva a nivell documental, de camp i de memòria oral per tal de recuperar la història de l’Ametlla i difondre-la. Tot això amb la voluntat de contribuir a reforçar la identitat i estima del seus habitants envers al lloc on viuen.

El CITA com a tot bon centre d’interpretació ben concebut és una bona ocasió per a donar la benvinguda i per estimular el públic en general, a que surti i continuï fora l’interpretació del territori que es va iniciar en el centre.

L’interpretació del territori, que vol aconseguir fer el CITA, és l’art d’interpretar o traduir el llenguatge tècnic i a vegades complex del nostre llegat històric, cultural i natural, allunyant-se dels tecnicismes, i fent-ho d’una manera col•loquial i comprensible per als no entesos. S’ha volgut fer amb una comunicació molt atractiva, destinada al públic en general que visita l’equipament.